هر آنچه نياز است تا يک باغدار حرفه و متخصص در مورد درخت گردو بداند، خشک شدن درخت گردو دلايل مختلفي دارد که ميتوان در مورد هرکدام بصورت کامل به بررسي پرداخت.
از برداشت تا خشک کردن گردو:
از جمع آوري ، برداشت تا خشک کردن اصولي گردو ؛ از موضوعاتي است که در اين نوشتار قصد داريم به آن بپردازيم با اکين نهال همراه باشيد تا اطلاعاتي پيرامون روش هاي صحيح خشک کردن گردو؛ و نکات مهم در زمان برداشت و خشک کردن گردو در اختيار شما قرار دهيم.
نهال گردو يکي از درختان با کيفيت مي باشد که هم به لحاظ داشتن ميوه هاي مقوي ارزش غذايي دارد و هم به دليل داشت چوب مقاوم در نجاري ، کاشت گردو صورت مي پذيرد ،ارزش غذايي مغز گردو باعث شده تا از آن به عنوان خشکبار معروف در جهان ياد کنند و مصرف آن به تامين انرژي لازم در بدن کمک مي کند.
بسياري از باغداران به دليل اقتصادي بودن اين محصول اقدام به کاشت آن مي کنند و باغ هايي در حجم وسيع احداث مي کنند،اما صرفا انتخاب نهالي چون گردو در به دست آوردن نتيجه مطلوب موثر نمي باشد بلکه بايد مجموعه اي نکات مهم و مراقبت هايي را اعمال کرد تا به نتيجه مطلوب دست پيدا کرد. علاوه بر مراقبت هاي لازم بايد برخي نکات و مراحل را نيز در روند رشد درخت گردو پشت سر گذاشت تا به نتيجه نهايي دست پيدا کرد،يعني از برداشت تا خشک کردن گردو تازه ؛ مراحل مختلفي دارد که بايد طي شود.
قبل از برداشت تا خشک نمودن گردو،مرحله کاشت ميباشد نياز ها و مراقبت هاي لازم از اين مرحله آغاز مي شود و هر سال با گذشت زمان و باردهي درخت گردو مراحل پشت سر هم طي مي شود،برداشت گردو بستگي به شرايط اقليمي منطقه و نوع نژاد گردو دارد برخي ارقام زودرس و برخي ديررس مي باشند اما به طور کلي اواسط تا اواخر تابستان زمان برداشت گردو مي باشد،اين مرحله نيز حساسيت هاي زيادي دارد و بايد دقيقا به موقع انجام شود در غير اين صورت از کيفيت محصول کاسته خواهد شد. بعد از برداشت،زمان پوست گيري و خشک کردن گردو ها مي باشد که هم به روش سنتي و هم به روش صنعتي انجام ميگرد.
نکات مهم در زمان برداشت و خشک شدن گردو:
همانطور که اشاره شد رسيدن به نتيجه مطلوب نيازمند برخي مراقبت ها و رعايت نکات مهم مي باشد،لازم به ذکر است که درخت گردو در ميان انواع درختان ديگر به تغذيه اصولي و مناسب نياز دارد و بايد مورد توجه قرار گيرد زيرا کيفيت نهايي مغز گردو در گرو تغذيه مناسب آن مي باشد. تغذيه در سالهايي ابتدايي کاشت گردو تا رسيدن به باردهي بيشتر اهميت دارد زيرا هر ساله ميزان بار افزايش پيدا کرده و اقتصادي تر خواهد شد و بايد وقت و دقت بيشتري را در زمان برداشت گردو به کار برد.
برداشت گردو را به دو روش مي توان انجام داد،يکي روش مکانيکي که از هزينه هاي اضافي و همچنين از آسيب رسيدن به شاخه ها توسط ضربه زدن نيز جلوگيري مي کند،در اين روش بعد از ريخته شدن گردو ها پاي درخت دستگاهي آنها را جمع آوري مي کند. روش دوم روش سنتي مي باشد که با استفاده از چوب و وارد کردن ضربه به شاخه ها اقدام به برداشت گردو مي کنند،اين روش نياز به نيروي کار بيشتري دارد و دقت عمل بيشتري هم مي خواهد.
بعد از برداشت زمان پوست گيري و سپس عمليات خشک کردن گردوي تازه؛ مي باشد، معمولا گردو خشک کردن ؛ بسيار حساسيت دارد زيرا اگر اصولي انجام نگيرد مغز گردو کپک زده و کيفيت خود را از دست مي دهد. خشک کردن ؛ اگر به روش اصولي و با دماي مناسب باشد تا 3 سال ماندگاري دارد و طعم آن تغيير نخواهد کرد.آب و هواي مرطوب براي خشک شدن گردو؛ مناسب نيست زيرا باعث رطوبت و کپک زدن مغز آن خواهد شد يا در مواردي نيز ممکن است خشک شود اما طعم مطلوبي نخواهد داشت،معمولا دماي مناسب براي خشک کردن گردو 43 درجه سانتي گراد و رطوبت نيز 30 درصد نياز است در چنين شرايطي معمول 3 تا 4 روز طول مي کشد تا مغز ها به خوبي خشک شوند.
راه هاي خشک کردن گردو در خانه و شرکت:
همانطور که اشاره شد مراحل مختلفي طي ميشود تا گردو به دست مصرف کننده برسد،يکي از مراحل مهم،خشک شدن گردوها مي باشد که اشاره شد حساسيت هاي زيادي دارد چون مغز گردو با خشک شدن نامناسب کيفيت خود را از دست خواهد داد.
براي خشک کردن گردو روش هاي مختلفي وجود دارد:
- خشک کردن سنتي گردو :
اين روش که به روش طبيعي نيز شهرت دارد،محصول را بعد از پوست گيري روي سطح زمين پهن مي کنند و در برابر نور مستقيم خورشيد خشک مي کنند،توجه داشته باشيد در اين مرحله بايد هر روز گردو ها را برگرداند تا تمام قسمت ها به طور کامل خشک شوند،به منظور سريع خشک شدن مي توان از روزنامه استفاده نمود،به طوري که ابتدا روزنامه را روي سطح مورد نظر پهن کرده سپس گردو ها را رديفي روي روزنامه ها قرار داد و روزانه اقدام به پشت و رو کردن آنها کرد.